Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за медиацията.

...
Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за медиацията.
Коментари Харесай

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Народното събрание прие на първо четене измененията в Закона за медиацията. Законопроектът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност със период на осъществяване в края на четвъртото тримесечие на 2022 година

Въвеждането на наложителната правосъдна медиация ще докара до облекчение на работата на съда, административната тежест за магистратите, натовареността на съдилищата и ще спомогне за по-бързото и дейно разрешаване на разногласията сред страните.

Задължителната правосъдна медиация няма да докара до ограничение на достъпа до съд, защото ще се развива в самия развой и няма да забави правосъдното произвеждане.

Процедурата по медиация ще стартира по предписание на съда, като задължението на страните ще бъде да вземат участие в срещата с посредник, само че не и да реализират съглашение. Страните ще могат да се спогодят по всички въпроси, в това число и по въпроси, които излизат отвън предмета на съответния правосъден спор и по които съдът не би имал процесуалната опция да се произнесе.

Със законопроекта се дефинират условията към лицата, които ще могат да реализират правосъдна медиация, характерните им функционалности и отговорности, както и самата процедура.

Процедурата по правосъдна медиация ще се реализира от един или повече посредници, вписани в листата на посредниците към Съдебен център по медиация освен в случай че не бъдат посочени по общо единодушие на страните.

Предвижда се процедурата по медиация да се организира след привършване на размяната на бумаги, в избран от съда период, който не може да бъде по-дълъг от три месеца, като правосъдното дело няма да се стопира, а при несъблюдение на предписание на съда за осъществяване на медиация, на страната ще бъде налагана глоба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР